Deputatul AUR Adrian Axinia a susţinut, luni, în plen, că execuţia bugetară arată ”falimentul politicilor fiscale” ale actualului Guvern, criticându-l pe ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, invitat la dezbaterea “Ora Guvernului”, la solicitarea USR.

“Domnule ministru, aţi afirmat zilele trecute că România trebuie să se împrumute cu 80 de miliarde de lei pentru a rostogoli datoria unor Guverne anterioare. Aţi preferat însă să prezentaţi doar partea plină a paharului. În realitate, documentul justificativ pentru bugetul pe 2022 arată că România trebuie să se împrumute în acest an 145 de miliarde de lei de pe piaţa internă şi externă pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriilor anterioare. Execuţia bugetară ne arată falimentul politicilor fiscale ale Guvernului în care, domnule Câciu, sunteţi ministru de Finanţe”, a afirmat Axinia, potrivit Agerpres.ro.

El a adăugat că, potrivit datelor raportate de Ministerul de Finanţe, investiţiile sunt “blocate”, “se cheltuie sume fabuloase” pentru dobânzi la împrumuturile necesare finanţării deficitului bugetar, iar Executivul “încurajează valul inflaţionist pentru a spori încasările bugetare”.

“În acest context, vreau să vă adresez câteva întrebări. Cum explicaţi faptul că România a ajuns să se împrumute la cele mai mari dobânzi din ultimii zece ani atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă? (…) De ce împrumutăm bani pentru care plătim dobânzi, dacă nici măcar nu suntem capabili să folosim aceste credite? Mă refer în mod concret la cele aproape 3,9 miliarde de euro din PNRR, jumătate fiind împrumuturi, sume care stau nefolosite. Ce măsuri fiscal-bugetare de reducere a inflaţiei v-aţi propus să adoptaţi? De unde vin concret banii pentru voucherele pe care le-aţi promis românilor? (…) Credeţi că în mandatul dumneavoastră se va repune pe tapet o revenire a FMI în România?”, a completat deputatul AUR.

 

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentDelegația FMI ajunge azi în România, pentru a lua pulsul economiei și a verifica strategiile Guvernului
Articolul următorREALITATEA PLUS, la un pas de trecerea la HD