Ucraina a reacționat la nivel de oficiali guvernamentali după declarațiile liderului AUR Claudiu Târziu privind “păstrarea sau întregirea” suveranității, cu referiri directe la teritorii care au aparținut României, iar în prezent sunt integrate Ucrainei. Mesajul lui Târziu este considerat „profund îngrijorător”, a scris un consilier în Ministerul ucrainean de Interne. Fostul director SRI Eduard Hellvig a criticat și el discursul politicianului AUR, acuzându-l că manipulează cu cinism unele sentimente naționaliste.

Anton Gherașcenko, consilier la Ministerul ucrainean de Interne, își exprimă îngrijorarea față de discursul avut de Claudiu Târziu (AUR) cu privire la Ucraina.

„Claudiu Târziu, unul dintre liderii partidului român AUR, solicită României să anexeze patru zone ale Ucrainei: nordul Bucovinei, sudul Basarabiei, regiunea Hertsa și Transcarpatia. (..) Afirmații similare asupra teritoriilor ucrainene au fost făcute de partidul de ultradreapta din Ungaria.

Știu că multe dintre aceste apeluri sunt adresate publicului intern și ar trebui luate în considerare în contextul politicii interne a țărilor”, a declarat Anton Gherașcenko, pe X.

„Cu toate acestea, mi se pare profund îngrijorător faptul că astfel de afirmații încep să apară din ce în ce mai des (și nu doar în ceea ce privește Ucraina). Una dintre cele mai mari realizări ale lumilor de după cel de-al Doilea Război Mondial (plătită cu sume incredibile de vieți) este respectul pentru suveranitatea teritorială ca bază pentru ordinea globală. Dacă Rusiei i se permite să câștige războiul său nedrept împotriva Ucrainei, toate aceste sacrificii vor fi în zadar și lumea va coborî din nou în haos. Știu că am mulți urmăritori din România. Aș fi recunoscător dacă ați împărtăși modul în care acest politician și partidul său sunt percepuți în țara dumneavoastră, deoarece știu că România sprijină foarte mult Ucraina”, a mai scris oficialul de la Kiev.

Claudiu Târziu, one of the leaders of Romanian party AUR, calls on Romania to annex four areas of Ukraine: Northen Bukovina, Southern Bessarabia, Hertsa region and Transcarpathia. He announced this on January 24th, 2024.

Târziu’s appeals are consistent: on March 4th, 2022,… pic.twitter.com/QbBxtclb4P

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) January 29, 2024

Fostul director al SRI, Eduard Hellvig, a lansat un atac virulent împotriva senatorului AUR Claudiu Târziu.

“În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de “idiot util”. Problema este că dl. Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util”, a comentat Hellvig. 

Ce a spus Claudiu Târziu la Iași?

Atacurile la adresa senatorului AUR au pornit în urma discursului considerat revinionist pe care acesta l-a susținut pe 24 Ianuarie, de ziua Unirii Principatelor, la Iași. 

“Azi, istoria ne pune din nou într-un context în care marile imperii se luptă întrre ele – noi suntem la răscruce de vânturi, ca de obicei – şi trebuie să ne luptăm cu aceste mari imperii pentru a ne obţine suveranitatea sau pentru a ne păstra ce este de păstrat din ea şi a o întregi. Noi nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în graniţele lui fireşti. Basarabia nu poate fi uitată, ea trebuie să vină acasă. Bucovina de nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poatre fi uitat, ţinutul Herţa, Transcarpatia, tot ce a fost şi este al naţiunii române trebuie să se întoarcă în graniţele aceluiaşi stat. Acesta este idealul pe care noi ne-am născut şi pe care nu avem voie să îl uităm, să îl ignorăm sau asupra căruia să tăcem Am strigat la inceput ”Trăiască, trăiască, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”.

Moldova care este ciuntită. Moldova lui Ştefan trebuie să fie acasă, în România”, a afirmat Claudiu Târziu la conferinţa „Suveranitate naţională 1859 – 2024. Arc peste timp” organizată de AUR la Iaşi, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor. 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentCaravana Medicală a ajuns în al patrulea județ, într-o singură lună. Spitalul Mobil staționează în 3 comune din Brașov: Șinca Nouă, Părău și Măieruș
Articolul următorClaudiu Târziu vine cu precizări: Una am spus eu, alta au „tradus” trompetele globalismului și ale anti-românismului