Senatorul Claudiu Târziu, Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, cere Guvernului să intervină pentru deblocarea sumelor de la Bruxelles alocate fermierilor români afectaţi de importurile din Ucraina şi să urgenteze plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară calamitate anul trecut.

“În loc să poarte discuţii secrete cu conducerea OMV şi să umble cu sepepiştii pe la metrou, Marcel Ciolacu ar face mai bine să se intereseze de soarta fermierilor români, care au ajuns în pragul disperării din cauză că nu au primit nici sumele promise de la Bruxelles cu titlu de despăgubiri pentru importurile de cereale din Ucraina, nici banii pentru seceta de anul trecut. Comisia Europeană a blocat temporar ajutorul financiar pentru agricultorii din România şi din celelalte state din regiune, iar plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară calamitate anul trecut nu a fost nici acum efectuată, deşi suma a fost redusă de la 1.000 de lei/ha la 335 de lei/ha, o măsură considerată pe bună dreptate o bătaie de joc de către beneficiari. Cer premierului Ciolacu să intervină urgent în aceste două situaţii grave”, precizează miercuri Târziu, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a amânat decizia de a se aloca bani din rezerva de criză agricolă către cele cinci ţări, inclusiv România, care sunt cele mai afectate de importurile de cereale ucrainene scutite de taxe vamale. Totodată, fermierii români au solicitat majorarea sumelor la hectar, o formulă corectă de calcul a compensaţiilor în funcţie de gradul de calamitate şi grăbirea procedurilor de aprobare a schemei de ajutor de stat. 

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentOMV Petrom a dat în JUDECATĂ România la Curtea Internațională de Arbitraj
Articolul următorSURSE: Prețurile alimentelor, reduse și PLAFONATE trei luni – Guvernul a primit lista cu mâncarea ieftinită