Problemele cu care se confruntă românii din Valea Timocului, care trăiesc “o adevărată dramă”, au fost transmise de preşedintele Partidului Neamului Românesc din Valea Timocului (Serbia), Predrag Balasevici, Comisiei românilor de pretutindeni din Senat.

“Dânşii au fost invitaţii Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României, ai mei personal şi ai celorlalţi membri. Au participat astăzi la şedinţa noastră de comisie şi au transmis prin viu grai toate problemele cu care se confruntă şi pe care le-au mai sesizat în nenumărate memorii către toate autorităţile româneşti, dar au fost ignoraţi cu desăvârşire. Trăiesc o adevărată dramă acolo, în Timoc. Eu o sintetizez în următoarea propoziţie: sunt pe cale de dispariţie, iar statul român nu face nimic pentru salvarea lor”, a declarat copreşedintele AUR, Claudiu Târziu, şeful acestei comisii senatoriale, scrie agerpres.ro.

Într-o conferinţă de presă, George Simion, celălalt copreşedinte al formaţiunii, de susţinut că Alianţa pentru Unirea Românilor se va “lupta pentru drepturile tuturor etnicilor din jurul graniţelor”.

“În circuitul legislativ este un proiect de lege care vorbeşte despre o carte verde pentru aceşti români adevăraţi din jurul graniţelor, ca să poată munci. Avem un mare deficit de forţă de muncă în România şi preferăm, decât cetăţeni străini de pe alte continente, mai degrabă să vină români din jurul graniţelor, din Valea Timocului, Cernăuţi, Republica Moldova şi din alte zone locuite de români”, a spus el.

Prezent la conferinţa de presă, Predrag Balasevici a afirmat că “este inadmisibil ca în secolul XXI o comunitate care trăieşte într-o ţară democratică să nu aibă drepturi elementare”.

“Am fost şi la comisie să spunem problemele noastre dramatice, o situaţie tragică prin care trece comunitatea românilor din Serbia de răsărit, aşa cum ne spun sârbii \”vlahii din Timoc\”. Această comunitate, care este în jur de 300.000 de români în 200 de localităţi unde trăiesc, nu au o şcoală în limba română, nu au mass-media în limba română şi avem mari probleme cu slujirea în biserici româneşti în limba română. Noi am trimis o scrisoare de protest la Bruxelles, Bucureşti şi Belgrad. De la Bucureşti, din păcate, am avut numai răspunsul de la Comisia pentru românii de pretutindeni de la Senat”, a precizat Predrag Balasevici.

El solicită, pentru românii din Valea Timocului, drepturi egale cu cele ale sârbilor din România. “Noi cerem drepturile pe care le au sârbii în România, să avem şi noi aşa cum au şi fraţii noştri care trăiesc în Voivodina, tot în Serbia. România are o voce de spus faţă de noi atât la Bruxelles, cât şi la Belgrad, dar, din păcate, până în prezent noi nu am văzut o voinţă politică din partea statului român să ne ajute”, a susţinut el.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentAUR spune și face: Lege pentru reducerea cu 90% a finanțării partidelor!
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 159. Când banii n-au valoare pentru cea mai tare deputată PSD