Suspendarea activității în plen a celor două Camere ale Parlamentului în data de 15 martie înseamnă conferirea unui caracter semioficial de zi de sărbătoare și odihnă, după ce Parlamentul României a respins, în legislatura anterioară, inițiativa UDMR prin care ziua națională a Ungariei urma să fie declarată sărbătoare a comunității maghiare din România, consideră liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

„Decizia liderilor majorității guvernamentale din Parlamentul României sfidează suferința și jertfa românilor din Transilvania sub ocupație austro-ungară și nesocotește memoria acestor eroi jertfiți pe altarul cauzei naționale. Această decizie umilește Parlamentul ca for reprezentativ suprem al națiunii noastre și se constituie ca gest provocator îndreptat contra sentimentelor patriotice și a deminității naționale a românilor”, se arată într-un comunicat de presă al AUR.

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, spune că „15 martie, ca zi a revoluției maghiare, este o zi tragică în istoria noastră. Pentru națiunea română, ziua de 15 martie amintește de uciderea a peste 40 de mii de români, de incendierea și devastarea a peste 300 de sate românești, de arderea completă a 71 de biserici ortodoxe și greco-catolice și de jefuirea a 715 biserici ortodoxe și greco-catolice. Unul din scopurile revoluției maghiare a fost cuprins în Punctul 12 al programului revoluționar, care prevedea anexarea Transilvaniei la Ungaria, în pofida faptului că românii, lipsiți despotic de drepturi și libertăți elementare, constituiau majoritatea populației din Transilvania”.

„Un grup de lideri și parlamentari ai Alianței pentru Unirea Românilor va organiza o ceremonie de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroului Necunoscut din Parcul Carol din București, iar organizațiile teritoriale vor organiza slujbe religioase de pomenire a eroilor români de la 1848 în bisericile ortodoxe și greco-catolice din țară”, se mai precizează în comunicatul AUR.

În ședința din 10 martie a Comitetului Liderilor Grupurilor Parlamentare, liderii coaliției de guvernare au decis să suspende activitatea în plen a celor două Camere ale Parlamentului în ziua de 15 martie, când se sărbătorește ziua națională a Ungariei.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentCe sume a virat Autoritatea Electorală Permanentă în conturile partidelor în martie
Articolul următorEXCLUSIV. CULISELE STATULUI PARALEL. Industria cărnii. Din exportatori am ajuns să importăm totul. „S-a dorit politic distrugerea acestei industrii”