Alianța pentru Unirea Românilor cere Ministerului Afacerilor Externe să răspundă „ferm și neîntârziat” Ambasadei Ucrainei la București.

„Alianța pentru Unirea Românilor cere Ministerului Afacerilor Externe să răspundă ferm și neîntârziat Ambasadei Ucrainei la București, după ce misiunea diplomatică și-a permis să ceară efectuarea unei anchete pe teritoriul României. Solicitarea Ambasadei vine după ce mass-media din țara noastră a prezentat o paradă tradițională ocazionată de Sărbătorile de Iarnă desfășurată în localitatea Berzunți, județul Bacău, în cadrul căreia erau portretizate în antiteză cele două tabere aflate în confruntare pe frontul din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă, scrie Mediafax.

Liderii AUR afirmă că, „oricât de neispirată, deplasată și nepotrivită cu momentul actual ar fi manifestarea localnicilor din Berzunți, tonul imperativ al diplomaților ucrainieni este inacceptabil, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui stat obișnuit să calce în picioare drepturile și libertățile minorităților naționale”.

„România nu are nimic în comun cu sistemul de justiție ucrainian și nu se poate întoarce la tradiția anchetelor care au distrus destine, au despărțit familii și au deznaționalizat comunități întregi după cel de-Al Doilea Război Mondial”, se menționează în finalul comunicatului.

Ambasada Ucrainei la București a reacționat, marți, după ce în Bacău a fost oganizată o glumă cu „mascații din Berzunți, varianta de război” în cadrul căreia au fost folosite simboluri rusești. Și Poliția Bacău a anunțat o anchetă.

„Cu regret constatăm faptul, că în ziua, când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea federației ruse, în județul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreea au fost folosite simboluri ale teroriștilor ruși. Suntem convinși, că asemenea manifestare contrazice despoziției poporului român, care și-a exprimat sprijinul necondiționat Ucrainei în războiul declanșat de către Federația Rusă împotriva statului ucrainean. Sperăm că aceast eveniment va fi evaluat corespunzător de către societatea română”, au scris reprezentanții Ambasadei Ucrainei la București, marți, pe pagina de Facebook.

Reprezentanții Ambasadei spun că simbolurile agresiunii rusești trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată.

„Apelăm la instituțiile de drept ale Românei să efectueze o anchetă rapidă și detaliată a evenimentului menționat”, mai spun reprezentanții Ambasadei.

În imaginile apărute pe Facebook cu mesajul „Mascaţii din Berzunti, Bacău, varianta de război”, se văd mai multe persoane, unele în uniforme se seamănă uniformelor militare, cu măşti negre pe față și purând în mâini obiecte de par să fie arme. În plus, autoturismele de teren pe lângă care merg persoanele respective transportă ceva ce seamănă cu rachetele, iar unele au inscripţionată litera „Z”, care, de la începutul invaziei în Ucraina, a devenit simbol pus pe tancurile armatei ruse.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentBulgaria este însă cu un pas înaintea României! Sofia pregătește aderarea la euro, noi așteptăm Schengen
Articolul următorDeputat de AUR, acuzat că şi-ar fi agresat soţia. Poliţiştii fac cercetări