Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță (PSD) a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trei infracțiuni: abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj.

Vasile Iliuţă nu ar fi aprobat plata salariilor pentru 10 angajaţi, deşi aceştia aveau decizii definitive ale instanţei,şi ar fi şantajat un procuror să nu-l trimită în judecată.

Comunicatul de presă transmis de DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate,  a inculpatului

 ILIUȚĂ VASILE, la data faptelor și în prezent președinte al Consiliului Județean Călărași, în sarcina căruia s-au reţinut infracțiunile de: abuz în serviciu,  fals intelectual în formă continuată, șantaj.

          În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

  1. În perioada martie – iulie 2019, inculpatul Iliuță Vasile în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege, în sensul că ar fi îngrădit dreptul la muncă al unui număr de 10 angajați din cadrul Consiliului județean Călărași.

          Concret, inculpatul Iliuță Vasile nu a aprobat plata drepturilor salariale angajaților respectivi în condițiile în care magistrații Tribunalului Călăraşi au dispus suspendarea a două hotărâri ale Consiliului Judeţean Călăraşi în urma cărora cele 10 persoane fuseseră eliberate din funcţia publică pe care o deţineau.

          În aceeași perioadă și în același context, inculpatul ar fi semnat două documente despre care știa că sunt falsificate și în care, cu știință, nu fuseseră inserate perioadele lucrate de persoanele vătămate în modalitatea de mai sus.

          Prin aceste demersuri, ar fi fost creat un prejudiciu în dauna angajaților respectivi în valoare totală de 134.203 lei, cuantificat în neplata drepturilor salariale.

  1. La data de 20 decembrie 2019, inculpatul Iliuță Vasile ar fi exercitat constrângeri asupra unui procuror pentru a-l determina să nu dispună trimiterea sa în judecată într-o cauză penală în care avea calitatea de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

         

         

Sursa: Realitatea de Calarasi

Articolul precedentIa pastila SRS: Descoperiți acoperiții! Începeți cu Cîțu
Articolul următorSusținere europeană pentru dezbaterea publică a Planului Național de Relansare și Reziliență