Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, marţi, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu OUG privind organizarea alegerilor din 9 iunie.

Este vorba despre OUG 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024, relatează Agerpres.

Judecătorii de la Instanţa supremă au admis, în luna martie, o cerere depusă de reprezentanţii Partidului Reînnoim Proiectul European în România – REPER privind sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 21/2024, prin care au fost comasate alegerile locale cu cele europarlamentare.

Scandal în Coaliție după comasarea alegerilor: Primarii aleși în iunie și cei în funcție vor conduce împreună localitățile

Înalta Curte a sesizat CCR privind ordonanța. 

Pe 16 martie, la constituirea Biroului Electoral Central, au fost respinse cererile REPER şi PMP de a avea câte un reprezentant în BEC, fiind invocate prevederile ordonanţei de comasare a alegerilor.

REPER a deschis un proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în care a atacat procesul-verbal de constituire a Biroului Electoral Central, însă contestaţia a fost respinsă de judecători.

USR nu vrea comasaraea alegerilor. Va ataca decizia Coaliției la Curtea Constituțională a României

Pe de altă parte, magistraţii au admis o cerere a REPER de sesizare a CCR în legătură cu ordonanţa de comasare a alegerilor.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale a României formulată de petentul Partidul Reînnoim Proiectul European în România – REPER. Sesizează Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor OUG 21/2024, în ansamblul său. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 19 martie 2024″, se arată în hotărârea instanţei.

Articolul precedentGeorge Simion, măsuri dure împotriva trădătorilor din AUR: Pun infiltrații la muncă, îi duc și la detectorul de minciuni
Articolul următorConsultantul politic Dorin Iacob: „Nicușor Dan, pierdut în traficul promisiunilor”