Sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” vor organiza un miting de protest pe data de 11 martie. Aceștia sunt nemulțumiți de ce le-a oferit Marcel Ciolacu: o creștere de 20% a veniturilor. Sindicaliștii consideră că, la modul real, creșterea este doar de 13,9%.

Reprezentanţii Federaţiei “Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) anunţă că vor continua acţiunile de protest, urmând ca pe 11 martie să organizeze un miting, deoarece nu consideră suficientă propunerea Guvernului de majorare cu 20% a salariilor de bază a angajaţilor din sistemul de sănătate pentru 2024.

Precizările au fost făcute de Viorel Rotilă, negociator-şef cu reprezentanţii Guvernului din partea Federaţiei “Solidaritatea Sanitară”.

“Venim de la o negociere purtată cu Guvernul, împreună cu cealaltă federaţie reprezentativă, pe tema creşterilor salariale. Prima concluzie, deşi Guvernul a anunţat o creştere a anvelopei salariale pe anul 2024, care ar însemna o creştere medie a salariilor, a veniturilor medii salariale, tot cu 20%, constatăm că ceea ce a anunţat public Guvernul iniţial nu mai este adevărat. Creşterea totală pe modelul pe care-l doreşte Guvernul, creşterea veniturilor salariale în medie ar fi doar de 13,9%. Cu alte cuvinte suntem la un fel de joc de alba-neagră, o ofertă făcută publică pe site-ul Guvernului nu mai este valabilă “, a declarat Viorel Rotilă.

Rugat să explice mai clar ce a dorit să transmită când a vorbit de o creştere cu 13,9 % a veniturilor salariale, Rotilă a precizat că Guvernul propune o creştere a salariilor de bază cu 20% pe anul 2024 şi nu a veniturilor salariale.

“Pe site-ul Guvernului şi în declaraţia comunicatorului de presă găsiţi declaraţia următoare: pe anul 2024 anvelopa salarială, sau totalul cheltuielilor salariale din Sănătate, va creşte cu 20 %. La negocieri, Guvernul s-a prezentat cu o creştere, numai a salariilor de bază cu 20% pe anul 2024, care înseamnă în materie de venituri salariale o creştere de 13,9%. vă spun asta, în medie. Pe modelul actual, pe oferta lor, ce au prezentat astăzi, creşterea veniturilor medii ale angajaţilor din Sănătate, totală, incluzând cei 5% care s-au dat la începutul acestui an va fi de 13,9%. Deci, e mai curând o prezentare de natură politică, deşi public au anunţat că va fi 20% din anvelopa salarială, care înseamnă o creştere, în medie, cu 20% a veniturilor salariale “, a declarat Rotilă.

Citește și: Negocierile dintre SANITAS și Guvernul României. Marcel Ciolacu a promis creștere salarială cu 20% în sistemul sanitar public

Acesta a subliniat că o creştere a salariilor de bază cu 20% este insuficientă.

“Noi spunem aşa: creşterea cu 20% a salariilor de bază este insuficientă, ea fiind mai mică şi decât oferta publică, anunţul public al Guvernului, probabil, menit să inducă în eroare angajaţii din Sănătate, că va fi creştere cu 20% a veniturilor totale salariale, că asta înseamnă creşterea anvelopei salariale cu 20%. E un joc de termeni menit să facă lumea să nu înţeleagă “, a afirmat Rotilă.

În concluzie, el a punctat că, la ora actuală, nu s-a ajuns la un acord cu Guvernul.

“Am încercat să găsim mai multe mecanisme de finanţare a creşterilor salariale şi am avut o discuţie şi pe câteva din revendicările adiţionale. La ora actuală nu avem un acord cu Guvernul. Ne continuăm programul de proteste care include şi pregătirea pentru greva generală. Întâi parcurgem programul de proteste care include toate avertizările prealabile, care include câteva rânduri de pichetări. Pe data de 11 martie e programat un miting în Piaţa Victoriei, după care se ia decizia privind greva generală în funcţie de numărul de angajaţi din Sănătate care au semnat pentru grevă “, a declarat Rotilă.

Acesta a precizat că nu ştie dacă sindicaliştii de la Federaţia Sanitas vor participa la mitingul din 11 martie.

“Nu putem vorbi în numele lor, deşi avem o înţelegere comună, încă nu ne-am aşezat pe acelaşi punct de vedere în privinţa ofertei Guvernului. Rămâne să vedem mai departe. Membrii noştri de sindicat vor analiza oferta, ai dumnealor o vor analiza şi vor decide”, a declarat Rotilă. 

Sursa: Realitatea Medicala

Articolul precedentPeste 220.000 de bugetari primesc 15% în plus la salariu. Vor avea în continuare majorarea de 5% acordată deja
Articolul următorCaravana Medicală continuă misiunea la Mureș, din 12 ianuarie