Presedintele AUR George Simion a explicat, miercuri seara, in emisiunea Culisele Statului Paralel de la Realitatea PLUS, reactia virulenta avuta dupa anuntul facut de liderul PSD Marecel Ciolacu, potrivit caruia lista social-democratilor la europarlamentare va fi deschisa de Mihai Tudose. “Faptul ca PSD se gandeste sa inceapa lista cu Tudose arata incapacitatea de a se reforma si a da o directie clara partidului. Reprezentantii Romaniei la PE ar trebui sa fie oameni care sa faca treaba”, a trensmis liderul AUR.

“Nu am fost si nici nu cred ca voi putea fi (politically correct – n.r.). Imi pare rau. Nu persoana lui Mihai Tudose ma intereseaza, ci calitatea europarlamentarilor romani, ca sa punem in balanta umilinta Schengen. Astazi 11 canclarii au anuntat ca urmeaza sa denunte acordul Schengen”, a declarat George Simion, intr-o interventie telefonica in cadrul emisiunii “Culisele Statului Paralel” de la Realitatea PLUS.

Pus in tema de moderatoarea emisiunii, jurnalista Anca Alexandrescu, ca acest lucru s-a intamplat deja, respectiv ca 11 tari au denunțat acordul Schengen, printre care Italia, Slovenia, Austria, Germania, Franta, Cehia, Polonia si Slovacia, liderul AUR a raspuns: “Atunci inseamna ca umilinta a fost gratuita, ca nu isi avea rostul…”.

Revenind la social-democratul Mihai Tudose, George Simion a adaugat ca “faptul ca PSD se gandeste sa inceapa lista cu Mihai Tudose arata incapacitatea de a se reforma si de a da o directie clara partidului”. 

“Reprezentantii Romaniei la PE ar trebui sa fie oameni care sa faca treaba”, a adaugat presedintele AUR. 

Ulterior, el a subliniat: “Toti cei peste 33 de parlamentari din partea Romaniei trebuie sa faca echipa, de aceea sper ca si PSD si PNL sa nominalizeze oameni energici, cum e cel din capul listei noastre, dl Cristian Terhes (…) nu sa trimita <<mosi libidinosi care hărtuiesc sexual consiliere prin Parlamentul European>>, asa cum am spus peiorativ. La Bruxelles trebuie oameni pusi sa faca treaba”. 

Mihai Tudose, în centrul unui scandal cu acuzații de hărțuire sexuală

Povestea Florinei, asistenta parlamentară hărțuită în 2019 de către un eurodeputat român, a fost publicată, în iunie, de Europa Liberă. Presa a dezvăluit, ulterior, că europarlamentarul în cauză ar fi Mihai Tudose.

Florina a lucrat un deceniu în Parlamentul European. Acolo și-a construit cariera din 2007, venită de pe băncile facultății, fără pile, lucrând cu trei eurodeputați. Primele două eurodeputate cu care a lucrat au învățat-o mult și au apreciat-o profesional. Al treilea nu a fost cu noroc.

Florina a căpătat o reputație bună între colegii de la Bruxelles, dar după alegerile din 2019 voia să treacă la următoarea etapă. În vara lui 2019 a primit însă un telefon de la un proaspăt ales, recomandat de o cunoștință, care i-a oferit un post ca asistent. Florina l-a refuzat. Bărbatul a insistat, relatau, într-un amplu reportaj, jurnaliștii de la Europa Liberă.

„M-a sunat să-mi propună un job, n-am avut un sentiment bun legat de el, așa că l-am refuzat. A doua oară mi-a spus ‘câți bani vrei, știu că ești bună la ce faci’… l-am refuzat frumos. A treia oară, mi-a spus ‘eu nu sunt oricine, spune-mi câți bani vrei’. Într-un final, am acceptat. După ce am început să lucrăm, mi-a zis că el nu lucrează cu femei urâte și că mă știa că sunt frumoasă”, povestește Florina.

Ajuns în Bruxelles, era dependent de ea, pentru că ea avea experiența, conexiunile și vorbea engleza și franceza. Într-un fel, o respecta.

A încercat s-o acapareze, la început. Eurodeputatul i-a oferit o carieră unde vrea ea, lucru pe care Florina l-a refuzat insistent. I-a spus că vrea să-i cumpere o mașină de lux, pe care ea a refuzat-o. I-a dat un telefon sigilat, insistând să vorbească doar de pe el. A încercat s-o convingă să se mute în același bloc cu el.

„Am insistat că viața mea personală e viața mea personală. Că, ‘hai să mâncăm la prânz, seara împreună, să vizităm nu știu ce orașe, să jucăm șah seara’. Nu, nu vreau, pe mine m-ai angajat să-ți fac discursuri, muncă legislativă, nu sunt damă de companie”, explică Florina.

Văzând că n-o poate cuceri cu promisiuni, a recurs la umilințe și comportament puțin spus nepotrivit.

„Îmi spunea să merg în fața lui și a recunoscut la un moment dat că vrea să se uite la fundul meu. I-am spus că este inacceptabil. Multe remarci fizice, «ar trebui să te îmbraci mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși, ce mironosiță ești». Vorbea cu organele masculine tot timpul, îl rugam, «când mergi cu mine pe coridor nu-ți bagi alea în toate cele». I-am zis că aici oamenii nu se comportă așa”.

Se temea că alți români îl vor auzi, chiar dacă era deja un secret deschis comportamentul eurodeputatului. Făcea mereu „glume” sexiste, pe care nimeni nu le gusta. Comenta de corpul femeilor și își bătea joc de ele în nenumărate rânduri, conform Florinei. Vorbea cu alți doi deputați români despre cum „i-ar trage-o” unei femei, la masă, în Parlament. I-a implorat să înceteze.

Voia să-i dea de lucru multe alte lucruri care nu țin de fișa postului, până când ea a insistat ca alesul să angajeze pe altcineva pe post de secretară. I-a oferit tot bugetul cabinetului ca să facă ea tot, lucru pe care l-a refuzat. Într-un final, adusese o fată pe care o știa din România, de 20 și ceva de ani.

„Ea era cârpa lui. O făcea vacă, proastă, în toate felurile”, spune Florina despre comportamentul șefului față de tânăra colegă.

Picătura care a umplut paharul a fost o călătorie la Strasbourg, una dintre cele două locații ale Parlamentului European de unde eurodeputații lucrează o dată pe lună.

„A venit peste mine în cameră să-mi aducă o carte la 11 noaptea. Mă trezesc cu o bătaie la ușă, mă gândeam că e cineva de la hotel, s-o fi întâmplat ceva. Era el, am deschis ușa, a zis că a venit să-mi dea cartea și-mi zâmbea în toate felurile posibile, moment în care m-am panicat, am smuls cartea din mâna lui și am închis cealaltă ușă a anticamerei cu cheia”, mărturisește Florina.

Șeful său avea, pe atunci, mâna în ghips. A doua zi, le-a rugat pe Florina și pe colega ei să-i dea jos hamul care-i ținea brațul, lucru pe care Florina l-a refuzat, oferindu-se să cheme în schimb o asistentă medicală.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentProiect de excepție pentru viața românilor: Caravana România Suverană, alături de Spitalul mobil AUR pentru sănătatea celor săraci și uitați de lume
Articolul următorAlexandra Păcuraru: Anunț un proiect unic – Caravana România Suverană se intersectează cu Spitalul mobil AUR. Viața nu are culoare politică, sănătatea este pe primul loc