200.000 de semnături au fost deja strânse pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, în doar două săptămâni de la debutul campaniei. George Simion a făcut anunțul în weekend. Printre cei care au semnat s-au numărat și liberalii din tabăra Ludovic Orban.

„Au semnat şi parlamentari de la PNL, în ciuda a ceea ce a declarat Dan Vîlceanu. Şi nu e vorba de cei care au plecat din grupul parlamentar PNL, ci parlamentari asumaţi.

Spre exemplu, Dumitru Flucuş, deputat de la Braşov, şi-a asumat bărbăteşte şi a semnat.

I-au cerut cei din partid să revină asupra semnăturii, dar nu a vrut, spunând că în momentul acesta Klaus Iohannis trebuie demis”, a declarat George Simion.

În ultimele săptămâni, Ludovic Orban a devoalat încălcările repetate ale Constituției din partea oficialului de la Cotroceni. Printre acestea, încercarea de a controla justiția și implicarea directă în alegerile din PNL, prin susținerea preferatului său, Florin Cîțu, cu care partidul s-a prăbușit în sondaje.

JosIohannis.ro este platforma online unde cetățenii pot semna pentru demiterea oficialului de la Cotroceni.

Din punct de vedere juridic, semnăturile nu au efect în ceea ce privește demiterea președintelui, dar prin acest demers, partidul AUR urmărește să tragă un semnal de alarmă, pentru a pune presiune pe decidenții politici din Parlament.

Potrivit unui sondaj realizat în octombrie, de Avangarde, președintele Klaus Iohannis beneficiază de aprobarea a doar 14% dintre români.

Potrivit Constituției, suspendarea președintelui României se poate face în următoarele condiții:

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentMiron Mitrea, analiza momentului – Care sunt cele 3 nume de posibil prim-ministru
Articolul următorAUR anunta colaborarea cu Ludovic Orban | Simion: „Vrem să construim un cabinet din UMBRĂ”