Violenţa domestică este un flagel, victimele trebuie protejate, iar agresorii pedepsiţi aspru, a declarat, luni, în plen, deputatul AUR Gianina Şerban, vicepreşedinte al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Într-o declaraţie politică susţinută cu prilejul Zilei combaterii violenţei împotriva femeilor, Gianina Şerban a amintit că, în România, anul acesta, s-au înregistrat aproape 70.000 de intervenţii ale Poliţiei în cazurile de violenţă domestică, dintre care foarte multe în mediul rural, potrivit Agerpres.

“Sunt cifre alarmante, vorbim despre zeci de mii de fapte penale, care au condus la emiterea a peste 15.000 de ordine de protecţie! Pentru România, acest subiect este unul critic: un număr de 69 de femei au decedat anul trecut ca urmare a abuzurilor partenerilor de viaţă, iar 12 femei au murit în primele luni ale acestui an în urma violenţei domestice. Aceste destine tragice nu sunt nişte simple cifre pentru mine, ci înseamnă un efect al faptului că Legea nr 146./2021 privind monitorizarea electronică în cazul unor proceduri judiciare şi execuţional penale se aplică greu, cu termenele prorogate din lipsa fondurilor necesare implementării!”, a transmis ea.

Conform statisticilor prezentate de Poliţia Română, a adăugat vorbitoarea, în anul în curs, s-au înregistrat mai multe fapte penale de violenţă domestică faţă de 2021, de aceea instanţele judecătoreşti au emis peste 7.000 de ordine de protecţie, iar poliţiştii peste 8.700 de ordine provizorii. S-au înregistrat şi 579 de infracţiuni pentru nerespectarea acestora.

“La nivelul Capitalei au fost emise 1.104 ordine provizorii de protecţie anul acesta, peste 90% fiind confirmate deja de către procurori. Prin urmare, sistemul trebuie pus în funcţiune la capacitate maximă, deoarece societatea românească are de suferit din cauza agresorilor care nu pot fi monitorizaţi corespunzător. (…) Violenţa domestică este un flagel, iar victimele trebuie protejate. Pe de altă parte, agresorii trebuie pedepsiţi aspru în paralel cu un program de consiliere pentru a nu mai recidiva”, a concluzionat Gianina Şerban.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentGeorge Simion s-a dus peste Virgil Popescu în Ministerul Energiei: „A fugit ministrul, a fugit Virgil, a fugit hoţul”
Articolul următorCOMUNICAT – Trustul Realitatea Media respectă independența editorială a concurenților direcți și nu este implicat în nicio luptă cu postul B1 TV