Miniștrii Educației și Afacerilor Interne au fost chemați la audieri de AUR în legătură cu perchezițiile de la școala din Jilava. Audierile au loc miercuri, în Comisia pentru abuzuri din Senat.

Alianţa pentru Unirea Românilor a anunţat că a transmis invitaţii către ministrul de Interne Lucian Bode şi ministrul Educaţiei Ligia Deca pentru a participa, miercuri de la ora 14.00, la audieri în Comisia pentru abuzuri din Senat în legătură cu percheziţiile de la şcoala din Jilava.

Comisia, condusă de senatoarea AUR Rodica Boancă, s-a autosesizat în urma apariției în presă a informațiilor referitoare la situația petrecută la Școala Gimnazială nr. 1 din comuna Jilava, județul Ilfov.

La sfârșitul lunii octombrie, mai mulți părinți de la o școală din Ilfov au reclamat că polițiștii au descins la școală, în timpul orei, pentru a-i percheziționa pe elevi. Mai exact, polițiștii voiau să vadă dacă elevii au asupra lor arme.

Poliţiștii de la IPJ Ilfov au organizat o acțiune de verificare a elevilor, pentru a se stabili dacă elevii au la ei obiecte periculoase, iar mai mulți părinți s-au arătat nemulțumiţi de faptul că elevii au fost speriați și tratați ca niște infractori.

Audierea miniștrilor Educaiei și de Interne survine după ce senatoarea AUR a efectuat o vizită inopinată la sediul școlii, în data de 1 noiembrie, pentru a discuta direct cu cei implicați în scandal. Ea i-a găsit acolo pe șefa Inspectoratului Școlar Județean, o inspectoare de Limbi moderne, viceprimarul și șeful Poliției Locale, care o forțau pe directoare să recunoască faptul că avea la cunoștință despre intervenție, potrivit comunicatului de presă AUR.

După apariția imaginilor în presă, IPJ Ilfov a oferit explicații cu privire la descinderea de la școală.

„Având în vedere faptul că, la începutul lunii octombrie a.c., polițiștii de la siguranța școlară Ilfov au obținut anumite date privind aspecte ce vizează portul unor obiecte tăietor înțepătoare, tip briceag, posibil de către unul sau mai mulți elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr 1 Jilava în timpul programului școlar, în data de 6 octombrie a c., polițiștii Biroului de Siguranță Școlară au participat la o ședință comună la sediul acestei școli, alături de directorul unității de învățământ, consilierul școlar, șeful Poliției Locale Jilava, un reprezentant al Primăriei Jilava, precum și șeful societății de pază, care desfășoară activități specifice la unitatea de învățământ în cauză.

În cadrul ședinței au fost discutate, în principal, aspecte ce vizează prevenirea și combaterea faptelor antisociale, inclusiv de natură penală, în cadrul unităților de învățământ, respectiv în Școala Gimnazială nr 1 din Jilava.

De asemenea, s-a luat în discuție aspectul ca unitatea de învățământ, împreună cu firma de pază, să întocmească o procedură, prin care agenții de pază să poată controla ghiozdanele elevilor, în scopul prevenirii introducerii obiectelor periculoase în școală. 

În acest context, în data de 12 octombrie a. c., polițiștii Biroului de Siguranță Școlară Ilfov, împreună cu polițiști din cadrul Poliției Orașului Măgurele, au desfășurat o activitate specifică preventivă privind portul și folosirea fără drept a obiectelor periculoase în unitatea de învățământ menționată, în baza unui plan de acțiune.

Subliniem faptul că, la sosirea polițiștilor la școala respectivă, directorul unității de învățământ a fost informat cu privire la efectuarea activității în cauză, acesta neavând obiecțiuni și, de asemenea, a participat efectiv, împreună cu alte cadre didactice la această acțiune.Totodată, precizăm faptul că, la nivelul acestei unități de învățământ au fost înregistrate mai multe evenimente produse cu violență în anul școlar 2021- 2022”, a transmis IPJ Ilfov.

Polițiștii au mai transmis că, având în vedere aspectele sesizate de către mama unui elev din cadrul Școlii Gimnaziale nr 1 Jilava, cu privire la modul de efectuare a activităților desfășurate de polițiștii Biroului de Siguranță Școlară Ilfov, polițiștii Biroului Control Intern, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, efectuează verificări, urmând ca în raport de rezultatul acestora, să dispună măsuri. 

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentPreviziuni SUMBRE: românii nu scapă de valul de scumpiri – Rata inflației va scădea abia la jumătatea anului 2024
Articolul următorAUR: CCR s-a predat sistemului Iohannist! Îi cerem preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile Justiţiei