Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cere Ministerului Energiei să dea “de urgenţă” explicaţii publice asupra includerii în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a firmei private GSP Power.

“Faptul că o companie privată este, aparent, singura selectată să furnizeze un anumit serviciu pe piaţa din România trebuie explicat atât românilor, cât şi Comisiei Europene. AUR cere ministrului Virgil Popescu să dea de urgenţă explicaţii publice asupra includerii firmei GSP Power în PNRR”, a transmis AUR, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, din totalul de 1,62 miliarde de euro alocate Energiei prin PNRR, peste o treime sunt dedicate finanţării a două proiecte în valoare totală de 585 milioane euro depuse de Romgaz în colaborare cu firma privată GSP Power.

“Niciun alt stat membru UE nu a prevăzut în Planul de redresare naţională alocarea de fonduri către firme private. Mai mult decât atât, GSP Power va beneficia de aceste fonduri cu dedicaţie, fără nicio licitaţie organizată în prealabil şi fără ca Ministerul Energiei să facă nicio selecţie de oferte. De şase zile, ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu este în stare să ofere o explicaţie pentru includerea în PNRR a unei firme private”, se afirmă în comunicat.

În opinia AUR, “pasarea responsabilităţii de la un minister la altul şi tăcerea prelungită a ministrului Energiei nu este altceva decât o sfidare la adresa tuturor românilor”.

“Premierul Florin Cîţu a susţinut acum şase zile că i-a cerut ministrului Virgil Popescu să explice public situaţia, iar ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, sub coordonarea căruia a fost elaborat PNRR, a declarat că alocarea acestor fonduri către cele două proiecte nu a fost decizia sa şi nu ştie nici cum firma GSP Power a fost selectată ca beneficiar al banilor. (…) Deşi GSP Power a depus aceste două proiecte şi anterior, solicitând finanţare nerambursabilă prin Fondul de modernizare acordat de către Comisia Europeană statelor UE mai puţin dezvoltate, includerea acestei firme ca beneficiar în PNRR este un fapt unic şi scandalos”, a declarat copreşedintele AUR George Simion, citat în comunicat. 

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentRaluca Turcan: Vina exclusivă e a politicienilor care au folosit salariile și pensiile în scop electoral – Ce spune de modificările făcute de Olguța Vasilescu
Articolul următorCulisele statului paralel | ”Țigareta” 1 și 2, cele mai mari dosare de corupție – tunuri de milioane. Legăturile între contrabandiști, SRI, Armată și politicieni