AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor școlare în învățământul preuniversitar. Inițiativa îi are ca inițiatori pe deputații George Simion și Lilian Scripnic.

„În învățământul preuniversitar de stat și privat, este obligatoriu portul uniformei școlare de către elevi. Pentru fiecare unitate școlară, modelele uniformelor și ale semnelor distinctive, se stabilesc de către consiliul de administrație împreună cu consiliile profesorale, cu consultarea reprezentanților elevilor, și cu acordul consiliului reprezentativ al părinților”, potrivit proiectului de lege, informează Mediafax.

Inițiatorii prevăd că, pentru procurarea uniformelor școlare, în funcție de situația materială a familiei sau a susținătorilor legali, elevilor li se poate acorda, la cerere, bursă de ajutor social pentru achiziționarea acestora, iar bursele se asigură anual de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale.

Proiectul prevede și că modelele uniformelor și ale semnelor distinctive vor fi comunicate Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau inspectoratului de poliție județean și Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ori inspectoratului de jandarmi județean.

Legea ar urma să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2023.

„Specialiștii în pedagogie școlară consideră că uniforma școlară ar diminua diferențele de statut economic și social și ar contribui la eliminarea situațiilor penibile în care copiii se simt frustrați de modul în care se îmbracă. Prin implementarea unor norme care să reglementeze vestimentația elevilor pot fi evitate situații de un pericol deosebit, precum pătrunderea într-o anumită unitate școlară a unor persoane străine de aceasta, pentru a ajunge la un anumit elev și a-l supune unor rele tratamente. Acestea se întâmplă din cauză că mare parte dintre aceste unități nu legitimează toate persoanele care intră în incintă. În școlile din România care au adoptat uniforma școlară astfel de evenimente lipsesc. Uniforma școlară înseamnă totodată și o pregătire pentru viața profesională, aceasta îi învață pe elevi să se îmbrace elegant și potrivit împrejurărilor. Majoritatea uniformelor au o eleganță sobră, ceea ce îi pregătește pe copii și pentru viața profesională. Există meserii la care este obligatoriu să porți uniformă, iar la majoritatea locurilor de muncă trebuie să respecți un anumit cod vestimentar”, arată inițiatorii în expunerea de motive.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentGuvernul vrea să majoreze cu 50% impozitele pe casă
Articolul următorCrin Antonescu, despre discursul asumat al lui Eduard Hellvig: Un eveniment în sine. Relația servicii-politicieni-politică, pentru prima dată luată în discuție