Potrivit reprezentanților Parchetului Curții de Apel Timișoara, a fost declanșată urmărirea penală asupra faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane şi fals în declarații.

În luna ianuarie, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunța în cazul lui Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, că a sesizat Parchetul și că există indicii că acesta ar fi comis infracțiunile de conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane și fals în declarații. Acum, Nica este cercetat „in rem”, adică faptele sale și nu persoana.

„Vă comunicăm faptul că dosarul nr.119/P/2023 se află în lucru la procurorul de caz, în cauză efectuând-se urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art.301 Cod penal și falsul în declarații, prevăzută de art.326 Cod penal“, se arată în adresa semnată de procurorul general Cristi Sorin Bosnea.

Vă reamintim că Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Nica Alin Adrian a infracțiunilor de conflict de interese, respectiv folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât în exercitarea funcției de primar al comunei Dudeștii Noi (mandatul 2016 – 2020), a participat la luarea unor decizii ce au adus un folos patrimonial în valoare de 132.000 de lei unei entități în cadrul cărui Consiliu deținea calitatea de membru și, totodată, a emis pentru aceasta o autorizație de construcție.

Potrivit ANI, Alin Adrian Nica a încheiat un contract civil în baza căruia a fost remunerat cu suma de 6.900 de lei, cu o societate comercială cu care Primăria Dudeștii Noi încheiase 15 contracte prin achiziție directă. Totodată, în calitate de primar a încheiat și un contract de arendă cu o întreprindere individuală, cu care încheiase un contract de arendare, în calitate de persoană fizică.

Tot în ianuarie, cei de la ANI au transmis că Alin Nica ar fi comis și infracțiunea de fals în declarații, pentru că în declarațiile de interese din 2021 și 2022 ar fi declarat deținerea unei calități din care a demisionat și a omis să treacă venituri obținute în 2019 în cadrul unei firme private în declarația de avere din 2020.

De asemenea, în luna mai, Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, a declarat că intenționează să candideze pentru un nou mandat și să termine ceea ce a început în 2020, precizând că nu a fost declarat incompatibil sau în conflict de interese de către Agenția Națională de Integritate.

Articolul precedentAlianța pentru Unirea Românilor lansează marți, 5 septembrie, campania ˝Ghiozdănelul de aur˝
Articolul următorFăina de insecte, interzisă în produsele tradiționale românești. Legea a fost votată de Senat