Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, în Parlament, un proiect de lege ambiţios pentru implementarea Programului “Ion Ionescu de la Brad”, care vizează susţinerea financiară a operatorilor economici din domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar, precum şi din domeniul comerţului cu produse agricole, piscicole şi produse alimentare, cu excepţia băuturilor şi tutunului.

“Programul ‘Ion Ionescu de la Brad’ are două componente distincte. În primul rând, oferă un ajutor nerambursabil de până la 2.000.000 euro din cheltuielile eligibile pentru o serie de activităţi, în special pentru investiţii. Acest sprijin financiar va fi acordat beneficiarului numai după realizarea completă a investiţiei, pe baza documentelor justificative”, a afirmat deputatul AUR, Dumitrina Mitrea, care este şi iniţiator al acestei propuneri legislative.

Deputatul AUR a mai arătat că programul oferă garanţii în numele şi contul statului prin Fondul de Garantare a Creditului Rural -F.G.C.R IFN S.A şi prin Fondul Român de Contragarantare de maximum 50% din valoarea creditului contractat de investitor, excluzând dobânzile şi comisioanele aferente, cu condiţia ca aceste credite să finanţeze exclusiv cheltuieli eligibile aferente proiectului, în cazul în care acesta apelează la finanţarea integrală sau parţială a acestor cheltuieli prin creditare.

Iniţiatorii proiectului afirmă că beneficiarii acestui program includ operatorii economici care activează în domeniile agriculturii, pescuitului, acvaculturii, sectorului alimentar şi comerţului cu produse agricole, piscicole şi produse alimentare.

Acest program vine într-un context în care sectorul agroalimentar şi dezvoltarea rurală din România au înregistrat o serie de progrese datorită implementării unor programe de dezvoltare finanţate din surse europene şi naţionale. Cu toate acestea, mai există provocări semnificative care trebuie abordate pentru a exploata pe deplin potenţialul socio-economic al mediului rural, în special în sectorul agroalimentar.

Doamna deputat Dumitrina Mitrea evidenţiază faptul că Programul “Ion Ionescu de la Brad”, propus de AUR, “reprezintă un pas important în această direcţie, cu scopul de a continua, dezvolta şi îmbunătăţi măsurile de sprijin pentru sectorul agroalimentar din România”

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentJoe Biden merge miercuri la Tel Aviv
Articolul următorJoe Biden ajunge astăzi în Israel