Rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toţi beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă, anunţă Administraţia Naţională ”Apele Române” (ANAR).

Conform ANAR, în 345 de localităţi din judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 judeţe) sunt fântâni secate parţial, unde autorităţile locale şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă iau măsuri de transport al necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puţuri. De asemenea, în 214 localităţi din 17 judeţe, consumul este restricţionat.

Administrația Națională „Apele Române” amintește populației că este nevoie să folosim rațional resursele de apă astfel încât acestea să fie suficiente pentru toți beneficiarii.

Echipele Administrației Naționale ”Apele Române” (ANAR) monitorizează și gestionează volumele de apă din principalele lacuri de acumulare astfel încât acestea asigură la această oră necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață. În principalele 40 de lacuri, avem disponibil astăzi un volum de apă de 3,30 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,62%, cu tendință de scădere.

Debitul Dunării la intrarea in țară este de 2400 mc/s.  INHGA prognozează o scădere a debitelor în secțiunea Baziaș vor ajunge până la valoarea de 2000 mc/s în data de 25 iulie, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) și cu un aport scăzut al debitele afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în scădere.

Conform estimărilor ANAR, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național, vom menține un coeficient de umplere de peste 70%.

În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 73 (cm) peste nivelul de avertizare, suficientă pentru funcționarea CNE.

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat. Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare. Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate.

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații.

Articolul precedentMinisterul Sănătății se contrazice și spune că nu se va construi niciun spital nou cu bani din PNRR
Articolul următorPUTIN a decis ce se întâmplă cu exportul de cereale prin Marea Neagră, după invadarea Ucrainei – Ce i-a spus lui Erdogan