Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a susţinut miercuri că statul român şi-a dat, anul trecut, acordul tacit pentru efectuarea de lucrări de adâncire pe Canalul Bâstroe, menţionând că nu a intrat în posesia unui document scris în acest sens, relatează Agerpres.

“Toate măsurătorile făcute cu tehnologie avansată, caracteristică pentru anii în care trăim, arată că aceste lucrări de adâncime s-au făcut, că există o adâncime minimă, în mai toate locurile de pe Canalul Bâstroe, de 6 metri jumate, continuând până la 10 metri – 11 metri. În mod clar, a existat o complicitate, o tăcere, un acord tacit din partea autorităţilor statului român anul trecut. Deşi suntem parlamentari şi avem mai multe instrumente decât cetăţenii obişnuiţi la dispoziţie, nici până acum nu am intrat în posesia unei hârtii în care România şi-a dat acordul pentru aceste lucrări de adâncire sau pentru tranzitul pe Chilia a acelor nave”, a afirmat Simion la conferinţa AUR cu tema “Canalul Bâstroe – interes naţional, dezinformare sau trădare?”.

Totodată, Simion l-a criticat pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pentru faptul că nu a anunţat că România a efectuat lucrări de a măsura adâncimea pe Canalul Bâstroe.

“Este îmbucurătoare acea scrisoare pe care am primit-o de la Ambasada Ucrainei, înseamnă că sfidarea nu este maximă, înseamnă că există o cale de dialog (…). Încă de anul trecut, pe Canalul Bâstroe s-au efectuat lucrări de adâncire. Nici până acum, ministrul Transporturilor, cel care a ieşit public, domnul Sorin Grindeanu, să anunţe această temă nu a anunţat că România a efectuat lucrări de a măsura adâncimea pe Canalul Bâstroe”, a transmis liderul AUR.

În context, senatorul AUR Claudiu Târziu a motivat organizarea acestei dezbateri prin “lipsa de interes dezarmantă” de care a dat dovadă Guvernul, care a tratat subiectul cu o “lejeritate criminală”.

“Statul a lăsat să se întâmple, fără protest internaţional, fără apel la organismele internaţionale care veghează asupra respectării normelor în privinţa Deltei Dunării şi a Dunării, în general, fără niciun fel de discuţii serioase cu partea ucraineană. Pur şi simplu, a reacţionat tardiv doar când a existat o presiune publică şi aceasta s-a întâmplat abia în această primăvară (…). De fapt, statul nu a dovedit niciun fel de interes, nu îşi apără interesele nici aici, aşa cum nu şi-a apărat în multe alte privinţe interesul şi reacţiile lui au fost forţate”, a spus Claudiu Târziu.

 

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentPNL, întâlnire decisivă la Vila Lac. Rareș Bogdan dă cărțile pe față: angajament ferm în fața partidului – mutarea care îl propulsează în sondaje
Articolul următorDan Diaconescu, reținut 24 de ore. Detalii tulburătoare despre gemenele minore