Senatul şi Camera Deputaţilor încep, luni, prima sesiune parlamentară ordinară a anului.

Convocarea celor două Camere ale Parlamentului a fost făcută în temeiul prevederilor art. 66 alin. (1) şi (3) din Constituţia României, precum şi ale art. 83 din Regulamentul Senatului, respectiv ale art. 34 lit. a) din Regulamentul Camerei de preşedinţii acestor foruri legislative Anca Dragu şi Ludovic Orban, informează Agerpres. 

De la ora 13,00, sunt programate şedinţe ale Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei, iar de la ora 15,00 vor avea loc şedinţele de plen.

Potrivit programului, în prima şedinţă la Senat se alege noua componenţă a Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii, chestorii.

Noul Parlament a fost constituit la sfârşitul anului trecut, în urma alegerilor care au avut loc în 6 decembrie.

Prioritatea sesiunii parlamentare este adoptarea proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că proiectele vor fi finalizate de Guvern şi depuse la Parlament la începutul sesiunii, menţionând că se doreşte adoptarea bugetului prin dezbateri parlamentare şi nu prin asumarea răspunderii Executivului, cum s-a întâmplat anul trecut.

Liderii partidelor aflate în coaliţia de guvernare au anunţat că între priorităţi se află şi respingerea propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale.

Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, săptămâna trecută, un raport de respingere a acestor propuneri legislative, urmând ca plenul să dea un vot şi, ulterior, proiectele să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor care este for decizional în acest caz.

Preşedinte Senatului, Anca Dragu, a menţionat, într-un interviu pentru AGERPRES, mai multe iniţiative legislative, printre care accesul la finanţare pentru companii, extinderea programului pilot “Masa caldă” pentru elevi, protejarea persoanelor vulnerabile. Dragu şi-a exprimat susţinerea pentru constituirea unor comisii parlamentare speciale care să se ocupe de rapoartele Curţii de Conturi, respectiv de analizarea aspectelor legate de procesul electoral din România şi de inechităţile din sistemul de pensii.

Articolul precedentSondaj: Cum stau partidele, dacă mâine ar avea loc alegeri în București?!
Articolul următorCHA CHA LITIX! Episodul 147. Românii, inventivi când vine vorba despre furat