George Simion, liderul AUR, se compară cu președintele autocrat al Ungariei, Viktor Orban, într-un interviu acordat presei maghiare. Deși Orban este dur criticat de Uniunea Europeană și de opoziția de la Budapesta pentru încălcarea statului de drept și a libertății de exprimare iar Simion este cunoscut pentru acțiunile sale antimaghiare din România, liderul AUR spune că Fidesz este un model pentru partidul pe care îl conduce. 

Publicaţia maghiară „Azonnali” a publicat un amplu interviu cu liderul AUR, George Simion, care se bazează între altele şi pe o atitudine ostilă faţă de maghiari, notează Rador. Liderul de extremă dreaptă, care a câştigat putere la ultimele alegeri afirma la început că, de fapt, nu are nimic de împărţit cu maghiarii care trăiesc în ţara lor, ci doar cu UDMR care-i reprezintă, apoi a început să laude partidul ungar de guvernământ.

„Pentru noi are o valoare de model însuşi Fidesz, deoarece susţine păstrarea rădăcinilor creştine ale Europei” – a spus Simion, apoi a trecut deschis la lăudarea lui Viktor Orbán, deoarece îi place foarte mult modul în care luptă pentru poporul său şi este total de acord cu acea declaraţie comună pe care au publicat-o recent Orbán şi aliaţii săi europeni. „Am citit declaraţia comună de valori aparţinând lui Orbán, Salvini, Meloni şi multor alţi politicieni – dacă ne vom aduna mai mulţi pentru susţinerea acestor valori comune, am putea avea un grup puternic. Dacă ne vom rupe în trei părţi, nu ar fi ceva bun (…) Fiecare partid suveranist, patriot şi creştin trebuie să facă aceeaşi politică la nivel unional” – a afirmat George Simion.

Politicianul a evidenţiat că Orbán are şi în România mulţi susţinători, apoi când i s-a adresat întrebarea dacă acestuia i se potriveşte atributul „wannabe Orbán Viktor”, a răspuns eludând primul cuvânt: „Da. Atributul de wannabe nu trebuie adăugat. Susţinem aceeaşi ideologie”.

AUR, care a obţinut la ultimele alegeri din România 10 procente nu este la fel de îngăduitor acasă faţă de maghiari: de fapt întreaga lor existenţă este rezultatul scandalului iscat în jurul cimitirului din Valea Uzului, în care ctitorul partidului George Simion a preluat partea leului în a transforma într-un scandal diplomatic disputa din jurul monumentului român ridicat ilegal în cimitirul militar.

sursa: HETI VILÁGGAZDASÁG (traducerea: Imola Stănescu/ Rador)

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentMAI: Programarea pentru pașaport se face doar on-line
Articolul următorBNR: Euro atinge un nou maxim istoric față de leu