Preşedintele AUR Prahova, europarlamentarul Adrian George – Axinia (ECR), a organizat la Câmpina o dezbatere privind situaţia transportatorilor români care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc şi în contextul deciziei recente a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) care a anulat parțial Pachetul de mobilitate, dispărând astfel obligația ca transportatorii să întoarcă acasă camioanele la 8 săptămâni. La evenimentul din Prahova, au participat Raluca Marian (Uniunea Internațională a Transportatorilor Rutieri – IRU), Radu Dinescu, președintele IRU, Marius Ostaficiuc (membru al Comisiei pentru Transporturi şi Infrastructură din Camera Deputaţilor) şi antreprenorii Petre Puşcaşu şi George Dragomir.
“Nu trebuie să fii Einstein ca să realizezi că transportatorii români sunt foarte căutaţi şi percepuţi ca o ameninţare de către concurenţii lor din alte state membre.. Pentru că preţurile pe care le practică sunt mici, pentru că au disponibilitate mare la efort şi pentru că serviciile prestate sunt bune. Ce s-a întâmplat la CJUE pe Pachetul de Mobilitate arată de ce este putred în mijloc gândirea europeană: s-a construit aşa un fel de armură din burete în jurul unor sectoare economice şi, când se intră într-o zonă de competiţie reală, marile companii europene gâfâie foarte tare. Birocraţii care plimbă hârtie nu ascultă decât de factorul politic. Şi trebuie înţeles foarte clar că voinţa politică are un caracter democratic şi trebuie să înfrângă circuitul ştampilelor şi semnăturilor în natură. […] Una dintre probleme este că băieţii vechi în UE ştiu foarte bine jocul birocratic şi apăsă tot felul de pedale venite dintr-un narativ pe care îl învârt pe toate televizoarele şi pe care ai noştri îl repetă papagaliceşte. Vă dau un exemplu cât se poate de recent: vor să modifice Regulamentul privind „Transportul Animalelor”. Să nu mai avem voie să le transportăm pe distanţe lungi pentru că suferă de anxietate oile când sunt în camion. Vorbim, desigur, de o stupizenie făcută intenţionat la care Guvernul nostru nu reacţionează. Nici ministrul Agriculturii, nici ministrul Transporturilor”, a declarat în discursul său Adrian Axinia, europarlamentar AUR/ECR şi membru în Comisia TRAN a Parlamentului European.
„Am avut un prin dialog promiţător între industria transporturilor la nivel european şi noul Parlament. Participând la multe evenimente de acest gen de-a lungul timpului, pot să vă confirm că, de data asta, lucrurile arată mai bine. Preşedinta Comisiei pentru transport și turism, din care face parte şi domnul eurodeputat Axinia, a venit la acest eveniment, ceea ce este o schimbare în bine faţă de momentul în care această structură era condusă de ecologişti, care nu voiau să întreţină un dialog cu transportatorii. […] Avem pentru ce face efort, având în vedere că, în România, există 186.000 de camioane de peste 3,5 tone împărţite pe 38.000 de firme. Mai sunt şi 25.000 de autocare deţinute de aproximativ 3.000 de firme de transport de persoane. Industria de transport rutier este cel mai mare contributor la exportul bunurilor şi serviciilor produse de România. De aici şi nevoia unei atenţii sporite”, a punctat Radu Dinescu în cadrul evenimentului organizat cu sprijinul grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).
Sursa: Realitatea din AUR