Danemarca, Suedia şi Norvegia au anunţat vineri că nu vor relua vaccinarea cu produsul de la AstraZeneca, chiar și după asigurarea dată de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) în legătură cu incidentele de coagulare semnalate în mai multe state. Și Finlanda a decis oprirea administrării acestui vaccin, de la AstraZeneca. Mai multe țări europene au reluat deja, de vineri, vaccinările cu AstraZeneca, altele au anunțat că vor reîncepe la începutul săptămânii următoare.

Danemarca, Suedia și Norvegia au transmis vineri că mai au nevoie de timp pentru a lua o decizie în privința vaccinării cu AstraZeneca. Autorităţile sanitare din cele trei ţări scandinave au precizat că decizia pentru utilizarea AstraZeneca va fi luată săptămâna viitoare.

În plus, prudența Suediei și Norvegiei se suprapune peste accelerarea infectărilor cu virusul în ultimele săptămâni. În același timp, în Danemarca, numărul cazurilor de COVID-19 scade și se relaxează restricțiile, iar activităţile economice și sociale se redeschid treptat. 

Mai multe ţări europene au suspendat pe 11 martie utilizarea serului AstraZeneca în campania de vaccinare COVID-19 după ce au fost semnalate cazuri, rare, de cheaguri sanguine la persoane vaccinate, finalizate, din păcate, și cu decese. Luni, 15 martie, numărul țărilor care au anunțat suspendarea totală sau parțială a vaccinării cu AstraZeneca ajunsese la 22. Franța, Germania, Italia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Slovenia, Letonia, Lituania, Danemarca, Cipru, Bulgaria, Spania, Suedia, Islanda și Norvegia au anunțat suspendarea totală. Austria, Estonia, Luxemburg, anunțaseră că au oprit câte un lot de la vaccinarea cu AstraZeneca, aceeași situație ca și a României. Pe de altă parte, Marea Britanie, Canada sau Australia au anunțat că nu vor întrerupe vaccinarea pentru că vaccinul nu ridică probleme.

Vineri, după anunțul EMA că vaccinul de la AstraZeneca este „sigur și eficace”, cel puțin 12 state au reluat vaccinările.

Tot mai multe țări europene anunță RELUAREA vaccinării cu AstraZeneca

În plus, în urma scandalului creat de îngrijorările legate de posibile urmări grave după vaccinarea cu produsul AstraZeneca, gigantul farma anglo-suedez a precizat că o analiză a datelor de siguranţă provenite de la 17 milioane de persoane vaccinate în Regatul Unit şi Uniunea Europeană cu vaccinul său a arătat că nu există dovezi privind un risc crescut de formare a cheagurilor sanguine.

 

Sursa: Realitatea de Diaspora

Articolul precedentCazul incredibil de la „Sf. Pantelimon” din Capitală ajunge în Parlament. Anunțul – făcut de deputatul Emanuel Ungureanu la „Legile puterii”
Articolul următorCulisele Statului Paralel | 31 de ani de la conflictul interetnic de la Târgu Mureș – Imagini de arhivă – 5 morți și sute de răniți