George Simion cere ca Ucraina să încheie cât mai rapid un acord cu România, pentru protejarea limbii române, pe teritoriul țării lui Volodimir Zelenski.

Măsura ar viza 500.000 de români, susține George Simion.

„Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) solicită Ministerului Afacerilor Externe de la București să facă demersuri imediate pe lângă partea ucraineană pentru semnarea unui Acord privind protejarea limbii române în Ucraina, în beneficiul celor peste 500.000 de etnici români care trăiesc acolo”, a notat Simion pe pagina sa de Facebook.

George Simion se așteaptă ca în cadrul intervenției în Parlament, Zelenski să-și asume niște angajamente cu privire la comunitatea românească.

„Problemele cu care se confruntă minoritatea română din Ucraina sunt multe – accesul la învăţământul în limba maternă, hărțuirea liderilor comunității românești, utilizarea oficială a limbii române în administrație și în justiţie, finanţarea activităţilor asociaţiilor minorităţii române, mass-media în limba română, păstrarea identităţii religioase, limba română ca limbă de cult etc. – însă cea care poate fi soluționată imediat privește dreptul de a învăța în limba maternă. În intervenția video pe care președintele Zelenski o va avea în Parlamentul României, trebuie să facă referire la acest lucru”, a declarat președintele AUR.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentRezultate zdrobitoare ale lui Viktor Orban în alegerile din Ungaria: “Victoria se poate vedea de pe Lună!” – Rezultatele oficiale
Articolul următorGeorge Simion despre discursul lui Zelenski: “Avem 500.000 de români în Ucraina, de care clasa politică românească nu s-a interesat”