Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține că piața românească a fost inundată de cereale ieftine și pline de pesticide din Ucraina, ceea ce i-a făcut pe producătorii locali să piardă sume importante de bani. Senatorul Claudiu Târziu a cerut, într-o conferință de presă, o anchetă oficială cu privire la situația creată, dar și compensații financiare pentru fermierii români.

„România a aprobat Ucrainei să tranziteze pe teritoriul național cerealele care sutn destinate exportului. Din păcate, foarte multe tone de cereale ucrainene nu au mai părăsit teritoriul național. Ele au rămas la comercializare aici, în condițiile în care nu aveau aprobare pentru comercializare, nici din partea autorităților care se ocupă cu conformitatea din punct de vedere fitosanitar. Au făcut o concurență neloială producătorilor de cereale români. Aceste norme fitosanitare sunt destinate protejării sănătății populației. Dacă ele nu sunt respectate, după canoanele românești și europene, afectăm sănătatea populației. Nimeni nu poate să comercializeze în România cereale cum vrea, produse cum vrea.

În Ucraina sunt alte norme după care aceste cereale sunt produse. Avem informații că ele conțin foarte multe pesticide, sunt de foarte proastă calitate și nu corespund în niciun fel normelor europene și românești. Au adus și prejudicii majore pieței cerealelor din România. Au păgubit producătorii români. Au venit cu prețuri mult mai mici, pentru că producerea acelor cereale nu necesită atâta cheltuială ca cele din România și au putut să le ofere la prețuri mai mici decât producătorii români. Producătorii români au rămas cu marfa nevândută sau sunt nevoiți să acopere la un preț care nu acoperă din producția.

Din acest motiv credem că asistăm la un sabotaj al fermierului român și cerem imperativ să se facă o anchetă de către autoritățile române și să fie comunicat public acest rezultat. Vrem să știm cum a fost posibil ca piața cerealelor din România să fie invadată de cereale din Ucraina. Vrem să știm ce măsuri compensatorii va lua Guvernul pentru fermierii români. Suferăm Guvernului să solicite Comisiei Europene compensații pentru fermierii români. Cu toții suntem solidari cu Ucraina în vreme de război, ceea ce înseamnă că nu doar românii trebuie să plătească, ci toți europenii trebuie să plătească”, a declarat Claudiu Târziu.

Sursa: Realitatea din AUR

Articolul precedentDeputații vor să cumpere bilete de avion și cazare la hoteluri din străinătate, de 7 milioane de lei. Achiziție uriașă în vremuri de criză
Articolul următorFostul vaslas al lui Dragnea, Sorin Grindeanu, sfidare maximă: Eu nu mă dau cu barca pe Bîstroe